Avrupa'da istihdam sorununa çare aranıyor

14 Mart 2013 AB Komiseri Laszlo Andor, birlik içinde artan işsizlik dolayısıyla kayıp nesillerin oluşmaması için Almanya'ya geldi.

Andor ile görüşen Federal Çalışma Bakanı Ursula von der Leyen, krizden kurtulmak için yatırımcıların güvenini kazanmak, reformları uygulayabileceğini göstermek ve rekabet gücünü arttırmak gerektiğini söyledi.

Ekonomik krizle birlikte gençlerin işsizlik oranındaki yükseliş ve ileriki yıllarda kayıp bir neslin ortaya çıkması ihtimaline karşı Avrupa Birliği de (AB) çare arıyor. Konuyla ilgili olarak Almanya'ya gelen AB İstihdam, Sosyal İşler ve Uyumdan Sorumlu Komiseri Laszlo Andor, Berlin'de Almanya, Fransa, Avusturya ve İsveç iş ve işçi bulma kurumları başkanları ile görüşecek. AB Komiseri Andor, Avrupa Birliği'nin elindeki bütçeyi gençleri işsizlik oranını düşürmek için etkili bir şekilde nasıl kullanabileceğini görüşecek. Avrupa Birliği komiseri ellerindeki bütçenin ülkelerde ihtiyacı olan insanlara ulaşması ve farklı kanallarda yok olmaması için çare arıyor.

Bu arada AB Komiseri Laszlo Andor, Berlin'de Federal Çalışma Bakanı Ursula von der Leyen ile de görüştü. Daha sonra düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Federal Çalışma Bakanı Ursula von der Leyen AB'nin içine düştüğü krizin borçların yüksekliğinden ve yatırımcıların güveninin kaybolmasından kaynaklandığını söyledi. Bakan von der Leyen şöyle konuştu: "Yapmamız gereken üç şey var. Bir; tekrar yatırımcıların güvenini kazanmalıyız. İki; Avrupa, reformları yapabilecek durumda olduğunu göstermelidir. Ve üç; Avrupa Birliği ülkelerinin rekabet gücünü artırmalıyız."

Ursula von der Leyen, "Diğer ülkelerin Almanya'dan öğrenebileceği şeyler nelerdir?" şeklindeki soruya ise, "10 sene kadar önce Almanya Avrupa'nın hasta adamı olarak anılıyordu. Ancak reformları yaparak bu durumdan çıktı. Almanya'nın iş piyasasında sağladığı esneklik, işçi kiralama modeli (Zeitarbeit) konusunda başarılı olduğunu söylemek mümkün. Ama sadece diğer ülkelerin bizden öğreneceği şeyler yok. Mesela kadınların istihdamı konusunda, iş ve aileye bağdaştırma konusunda bizim de diğer ülkelerden öğrenebileceğimiz şeyler var." diye cevap verdi.

Daha önce AB Komisyonu gençlerin istihdamını desteklemek için paket hazırlamış ve bunu AB Çalışma ve Sosyal İşler Bakanları bu yılın 28 Şubat tarihinde kabul etmişlerdi. Paket içinde yer alan Avrupa Gençlik Garantisi çerçevesinde 25 yaşın altında olup da işini kaybeden veya okuldan çıkan gençlere dört ay içinde yeni bir iş yeri veya meslek eğitim yeri gösterilmesini içeriyor. Pakette 2014 ile 2020 yılları dönemi için ayrılan miktar ise 6 milyar Euro.

AB ülkelerinde 15-24 yaş grubundaki gençler arasında ortalama işsizlik oranı yüzde 23. Ancak değişik ülkelerin işsizlik nüfusu arasında büyük farklılıklar var. Almanya'da işsizlik oranı yüzde 7,9, Avusturya'da yüzde 9,9 iken Yunanistan'da bu oran yüzde 59,4, İspanya'da ise yüzde 55,5. Bu soruna çare bulunamaması halinde ülkelerde istikrarın bozulması ve ortaya bir kayıp neslin çıkmasının mümkün olduğu ifade ediliyor

Konular